Οι υπέρηχοι αποτελούν μια μη-επεμβατική και ανώδυνη μέθοδο απεικόνισης των αρθρώσεων, των τενόντων, των μυών και των υπόλοιπων μαλακών μορίων γύρω από την άρθρωση. Δίνουν σε πραγματικό χρόνο, δίπλα από τον ασθενή, χρήσιμες πληροφορίες για την αιτία και προέλευση του πόνου του ασθενούς. Με την χρήση Power Doppler, που ουσιαστικά μετράει την αιματική ροή στις εξεταζόμενες αρθρώσεις και τένοντες, είναι δυνατή η απεικόνιση της φλεγμονής στις ρευματικές παθήσεις. Η υπερηχογραφία του μυοσκελετικού χρησιμοποιείται στις χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης τα τελευταία χρόνια για την διάγνωση και παρακολούθηση των ρευματικών παθήσεων. Η ευρωπαϊκή ρευματολογική εταιρία και το αμερικανικό κολλέγιο Ρευματολογίας έχουν συστήσει ειδικές επιτροπές που προτείνουν ειδικές σαρώσεις των αρθρώσεων για τις ρευματολογικές παθήσεις. Τα πλεονεκτήματα την χρήσης των υπερήχων είναι πολλαπλά:

  • Η εξέταση πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο και ο ασθενής λαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες κατά την διάρκεια της εξέτασης
  • Η εξέταση επιτρέπει κινήσεις των αρθρώσεων και των περιαρθρικών δομών κατά την διάρκεια της εξέτασης κάτι που μπορεί να αποκαλύψει την πηγή προέλευσης του πόνου. Οι εξεταζόμενες δομές εξετάζονται τόσο σε ηρεμία όσο και σε κίνηση. Υπενθυμίζεται ότι στις υπόλοιπες ακτινολογικές εξετάσεις δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
  • Είναι δυνατό να εντοπίσει την παρουσία αρθρικού υγρού και με την βοήθεια των υπερήχων να γίνει ακριβής παρακέντηση του υγρού.
  • Μπορεί να απεικονίσει την πάχυνση του αρθρικού υμένα
  • Γαγγλιακές κύστεις
  • Ρευματικά οζίδια
  • Τοφούς ουρικού οξέος στην ουρική αρθρίτιδα
  • Ενδαρθρικές εναποθέσεις κρυστάλλων στην ουρική αρθρίτιδα και στις άλλες κρυσταλλικές αρθρίτιδες
  • Βλάβες στους τένοντες και φλεγμονή αυτών
  • Βλάβες στους συνδέσμους
  • Ξένα σώματα

Ο Ρευματολόγος Παύλος Σταμάτης είναι πιστοποιημένος υπερηχογραφιστής των οργάνων της Ρευματολογίας από το Υπουργείο Υγείας με πολύχρονη εμπειρία στην Σουηδία στην χρήση των υπερήχων.

Υπερηχογραφία - Ρευματολόγος Λάρισα - Παύλος Σταμάτης

Ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά την διάγνωση της νόσου. Στην πρώτη εικόνα απεικονίζεται φυσιολογικός και χωρίς παρουσία υγρού ο δεξιός αστράγαλος της ασθενούς. Στην δεύτερη εικόνα, το λευκό βέλος, υποδεικνύει την συλλογή υγρού (απεικονίζεται ως μαύρη) ως αποτέλεσμα της φλεγμονής που προκαλεί η νόσος.

Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση της παραπάνω εικόνας χωρίς την ρητή συναίνεση του ιατρού Παύλου Σταμάτη. Από το αρχείο του ιατρού.

Στην ίδια ασθενή με οροθετική ρευματοειδή αρθρίτιδα απεικονίζεται σε αυτή την εικόνα τενοντίτιδα του μακριού περονιαίου τένοντα στην εξωτερική πλευρά του δεξιού αστραγάλου. Εντός του κόκκινου κύκλου και των κόκκινων γραμμών απεικονίζεται ο ίδιος τένοντας σε 2 διαφορετικές τομές (λήψεις). Οι κόκκινες και μπλε κουκίδες απεικονίζουν την φλεγμονή στον τένοντα ενώ παρατηρείται και αυξημένη παρουσία υγρού (μαύρο) πέριξ του τένοντα.

Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση της παραπάνω εικόνας χωρίς την ρητή συναίνεση του ιατρού Παύλου Σταμάτη. Από το αρχείο του ιατρού.

Υπερηχογραφία - Ρευματολόγος Λάρισα - Παύλος Σταμάτης